Yvoire – ranskalainen kukilla kuorrutettu kylä

Sveitsiläinen helle innosti hyppäämään välillä laivan kyytiin ja niinpä lähdimme höyryrataslaivan matkassa Ranskan puolelle. Genevenjärvellä välimatkat eivät ole pitkiä ja päiväretkiä voi kätevästi tehdä myös eri kaupunkien välillä liikennöivien höyryrataslaivojen avulla. Hyvä vaihtoehto on toki myös ajaa autolla järven ympäri ja pysähdellä kiinnostavissa paikoissa, joita riittää runsaasti.

Lämmin suositus höyryrataslaivoille; hieno tapa ottaa järvi haltuun ja matkata tyylillä. Laivat ovat vanhoja ja niillä on matkattu jo Belle Époque -aikakaudesta lähtien. Me otimme päiväretkikohteeksi ranskalaisen kylän nimeltä Yvoire, jonne Rollesta laivamatka kesti noin 45 minuuttia.

Yvoire oli meille etukäteen täysin tuntematon paikka, mutta nopeasti kävi ilmi, että kylä on erittäin suosittu päiväretkikohde. Vierasvenesatamassa näkyi useita hulppeita jahteja. Kylä näytti hurmaavaltä jo järveltä katsottuna laivan lähestyessä laituria. Vanha linna ja keskiaikaista tunnelmaa huokuvat kujat kutsuivat tutkimusretkelle.

Yvoire on tunnettu kukistaan, joita olikin runsaasti. Ensivaikutelma antoi ymmärtää kylän olevan kuin luonnostaan runsaiden kukka-amppelien väri-iloittelujen tyyssija. Muutaman tunnin kiertelyn jälkeen osa kukka-asetelmista alkoi näyttää ehkä himpun verran ylimakealta ja yliampuvalta, mutta kauneus on katsojan silmässä. Toisaalta ehdottomasti kukilla kuin täysin ilman!

Nälkä alkoi kurnia vatsoissamme ja löysimme todella suloisen näköisen pikku ravintolan, jonka terassipöytä tuntui huutavan peräämme. Lounaaksi piti tietysti nauttia alueella kovasti suosittua annosta eli paistettuja ahvenfileitä ranuilla. Ravintolan nimi oli Restaurant des Pêcheurs eli kalastajien ravintola. Paistetut ahvenet olivat herkkua ja ravintolan terassi niin viehättävä, että nautimme tunnelmasta pitkään.

Kiertelimme kylää ja eksyimme rauhallisemmille pikku kujille, joissa näkyi myös kukkia. Puutarhojen hortensiat ja muut näyttävät kukat hehkuivat eri väreissään runsaina pitkin piha-aitoja.

Kyllä Yvoire’ssa vetovoimaa on ja päivä hurahti nopeaan, vaikka kylä on pieni ja aika äkkiä nähty. Lomallahan ei ole tarkoitus juosta pää kolmantena jalkana, vaan pysähtyä viinilasilliselle kutsuvalle terassille vailla kiirettä ja Yvoire on juuri oikea paikka iltapäivän raukeiden tuntien viettoon varjoisalla terassilla.  Välillä tekee hyvää olla paikoillaan ja imeä itseensä paikan tunnelmaa.

Yvoire on toimiva päiväretkikohde ja mielestäni käymisen arvoinen paikka. Yvoire’a voisi kuvailla kukkaisen kepeäksi ikuisen lomafiiliksen paikaksi. Mielellämme kuitenkin palasimme takaisin Rolleen jatkamaan Sveitsiin tutustumista.

Vinkit
CGN -höyryrataslaivat
Yvoire

2 thoughts on “Yvoire – ranskalainen kukilla kuorrutettu kylä

  • Kukkia ja keskiaikaista tunnelmaa, tämä olisi paikka mun mieleen ❤️

    • Tykkäisit varmasti! Hortensiat erityisesti pisti silmään, kun olivat niin isoja ja kauniin värisiä.

Comments are closed.