Storfinnhova Gård – ihana savusaunaelämys

Helmikuisena lauantaina pääsin kokeilemaan ensimmäistä kertaa savusaunaa. Kyseessä ei ollutkaan mikä tahansa savusauna, vaan hieno graniittilohkareista tehty maanalainen sauna, jonka läpi virtaa aito metsäpuro. Kemiössä sijaitseva Storfinnhova Gårdin savusauna on upea elämys, joka ei taatusti jätä yhtäkään saunojaa kylmäksi.

Siitä on jo aikaa, kun näin Ville Haapasalon tv-ohjelmassaan vierailevan Storfinnhova Gårdin savusaunassa Kemiönsaaren Björkbodassa. Tuolloin päätin, että haluan joskus itse päästä näkemään ja kokemaan tuon taianomaisen saunan. Välillä asia unohtuikin, mutta jossain vaiheessa aloin aktiivisemmin seuraamaan Storfinnhova Gårdin Facebook-sivuja, jotta saisin tiedon yleisistä saunavuoroista. Storfinnhova Gårdin savusauna on pääsääntöisesti auki vain tilausryhmille, mutta muutaman vuoden ajan on tarjolla ollut myös kaikille avoimia saunavuoroja.

Matkamessujen yhteydessä tammikuussa Storfinnhova Gård julkaisi kevään yleiset savusaunavuorot ja pistin saman tien sähköpostia menemään. Tilasin meille savusaunan ja ruokailun helmikuun saunavuoropäivälle. Saunominen kustansi 18 €/hlö ja buffet-ruokailu siihen päälle 22 €/hlö. Ruokailun hinta kuulemma hieman vaihtelee eri kertoina riippuen, mitä on tarjolla.

Automatka Turusta Björkbodaan kesti noin tunnin verran ja löysimme vaivatta perille. Heti paikalle saavuttaessa kuului saunojien iloista pulinaa ja meidät otettiin ystävällisesti vastaan. Saimme ohjeita saunomista varten mm., että saunassa kannattaa kävellä varovasti, koska lattia on hyvin epätasainen ja näkyvyys savun takia heikompi. Sisään astuessa savusaunan vahva tuoksu hämmensi, mutta nopeasti tuoksu alkoi tuntua miellyttävältä. Hetken kesti ennen kuin silmät tottuivat saunan hämäryyteen, joten oli pakkokin etsiä hitaasti liikkuen paikkansa lauteilta.

Storfinnhova Gårdin tilalla on ollut savusauna jo noin 30 vuoden ajan, mutta vanhan saunan palettua, rakennettiin nykyinen sauna vuonna 2012. Saunaan mahtuu kerrallaan valtava määrä löylyttelijöitä. Ystävällinen työntekijä jutteli kanssamme kiireettömästi kertoen, että yleiseen saunavuoroon he ottavat noin 50 saunojaa, mutta yksityistilaisuuksissa on ollut jopa 80:n hengen porukoitakin. Tällä kertaa meitä oli peräti 59 löylyttelijää. Hyvin mahduimme kaikki saunomaan; osa vilvoitteli ulkosalla tai saunan altaassa, toisten nauttiessa löylyistä lauteilla.

Saunan lämmittäminen kestää kuulemma 20 tuntia ja siihen kuluu kolme kuutiota puuta. Tänä talvena haasteena on ollut saada kuivaa puuta johtuen runsaista sateista. Lämmittämiseen joudutaankin käyttämään märkää puuta, eikä se lämmitä niin tehokkaasti.

Sauna on sijoitettu hienosti niin, että sen läpi virtaa metsäpuro, joka muodostaa saunaan kaksi vesiallasta. Ylemmästä altaasta vesi putoaa pienenä vesiputouksena alempaan altaaseen, joka toimii ihanana vilvoittelupaikkana saunojille. Ylemmästä altaasta otetaan komean pituisella löylykauhalla kiukaalle heitettävä vesi. Myös ulkona metsäpuro muodostaa juuri sopivan kokoisen vilvoittelualtaan, jonne laskeudutaan pari askelmaa. Ulkoallas oli kovassa käytössä ja sen vesi noin 3-4 asteista.

Nautin erityisesti savusaunan tunnelmallisesta valaistuksesta. Sauna on hämärä, mutta sinne tänne oli aseteltu valoja, lyhtyjä sekä huikea määrä tuikkuja. Ensikertalaista savu otti tietysti silmiin, mutta äkkiä siihen tottui. Mukavaa oli, että omat saunajuomat olivat sallittuja. Vaikka saunojia oli paljon, kaikki sujui mutkattomasti. Toki pukuhuoneet olivat tupaten täynnä, mutta sopu antoi hyvin sijaa. Kuin huomaamatta sitä tuli juteltua muiden saunojien kanssa ja selvästi Storfinnhovassa käy mukavaa porukkaa – tunnelma oli iloinen ja välitön.

Saunan jälkeen suuntasimme navetan ylisille ruokailemaan. Tarjolla oli kelpo buffet-pöytä, jonka antimet tekivät hyvin kauppansa. Pöytään oli katettu useampia hyviä salaatteja, herkullista leipää sekä rosvopaistia ja uunivihanneksia. Jälkiruokana oli brownie kermavaahdolla kahvin tai teen kera. Ruoka oli hyvää ja sopi erinomaisesti saunomisen jälkeen nautittavaksi.

Storfinnhova Gårdin tila tarjoaa laadukkaita juhla-, kokous- ja koulutuspalveluja yksityisille ryhmille. Tilalla on myös useampia majoitusvaihtoehtoja ja varsinkin puumajat näyttivät jännittäviltä. Puumajoissa on sähkölämmitys, joten ne soveltuvat hyvin ympärivuotiseen käyttöön.

Kevään yleisiin savusaunavuoroihin on enää vain muutamia paikkoja jäljellä, sillä paikat varataan aina nopeasti. Juhannuksesta lähtien Storfinnhova Gårdin savusauna lämpiää joka perjantai, joten kesällä on paremmat mahdollisuudet päästä mukaan, kunhan muistaa varata paikkansa etukäteen. Kuulemani mukaan ulkoaltaan lämpötila on kesäkuumallakin vain noin 11 astetta, joten mikäs sen parempi paikka virkistävälle vilvoittelulle.

Storfinnhova Gårdin savusauna oli upea elämys, jonka haluan joskus kokea uudestaan. Olisi hienoa päästä joku kerta pienemmällä porukalla saunomaan kiireettömästi savusaunan salamyhkäisestä tunnelmasta nautiskellen. Jotain taikaa savusaunassa oli, sillä ajatuksiin hiipi väkisinkin mielikuva entiasaikojen hämyisistä saunoista, joissa päivän pölyt pestiin iltaisin pois. Taitaa saunominen istua tiukasti meidän suomalaisten geeniperimässä.

Strorfinnhova on rentouttava paikka, jossa niin sisä- kuin ulkotilat on toteutettu tyylikkäästi. Savusaunamiljöö on miellyttävä kokemus kaikille aisteille. Savusaunan löylyt olivat lempeät ja koko loppupäivän oli ihanan rento olo. Kotimatkalla autossa istui kaksi hieman väsähtänyttä, mutta onnellista saunapalvikinkulta tuoksuvaa saunojaa.

Storfinnhova Gård Facebook

13 thoughts on “Storfinnhova Gård – ihana savusaunaelämys

 • Hienoa kun jaoit näin mahtavan kokemuksen.
  Kyllä Suomessakin löytyy kaikenlaista jännää 👍👍

  • Kiitos, oli pakko jakaa, kun oli mielestäni niin hieno paikka ja kokemus. Savusaunan tuoksu on hyvä ja voimakas, vieläkin tuntuu nenässä 🙂

 • Aivan fantastinen kokemus. Olen löylytellyt -20 asteessa ja +30 aina toimii.
  Henkilökunta niin upeaa, puitteet mahtavat ja kokemus vailla vertaa edulliseen hintaan 🥰.

  • Voi, onkin varmasti mahtavaa saunoa kovalla pakkasella tuolla! Se pitääkin joku kerta päästä kokemaan 🙂

 • Olen suuri tämän Kemiön paikan ihailija ja käynyt nauttimassa savusaunan nautinnollisista löylyistä ja seisovanpöydän herkullisista antimista viimesen 3 vuoden aikana yli 10 kertaa ja kaikki kerrat ovat olleet taivaallisia nautintoja.Vuodenajat tekevät paikasta joka kerta erillaisen mutta kokemus on aina mahtava esim. noin vuosi sitten oli pakkasta ja puoli metriä lunta missä oli ihana tehdä lumienkeleitä.Jennan ja Ninan palvelu on aina niin ihmisläheistä ja sydämmellistä mikä itsessään on jo sielua lämmittävä kokemus.Tuskin maltan odottaa jo seuraavaa kertaa kun pääsen taas nauttimaan tämän maanpäälisen taivaan luomasta tunteesta ja se tuskin on kaukana❤

  • Minä olin Timo se turisti, joka räpsi innokkaasti kuvia lauantaina 🙂 Storfinnhova on hieno kokonaisuus ja siihen päälle vielä todella mukava ja ystävällinen asiakaspalvelu on kyllä ihan timanttinen yhdistelmä. Ja toki iloiset kanta-asiakkaat tekevät myös hyvän tunnelman, johon ensikertalaistenkin on helppo sujahtaa mukaan. Storfinnhovan savusauna oli niin mahtava kokemus, että kyllä jäi meillekin kova kaipuu takaisin.

 • Siis ihanan näköinen ja kuuloinen paikka! Tämä täytyy laittaa korvan taakse ja käydä testaamassa joku päivä ehdottomasti. Toimii varmaan aika hyvin myös kesällä. 😉

  • Ja siis upeinhan se paikka on tietty saunasta sisältä, josta en edes saanut kunnon kuvia 🙂 Käy ihmeessä, jos mahdollista, uskallan luvata, ettet pety!

 • Olen käynyt kolmessa savusaunassa ja ehkä paras on ollut Kiilopään saunamaailmassa. Siinä on kanssa vieressä puro, jossa voi vilvoitella. Ainoa nega savusaunassa on ollut, että siellä lämpenee lattia ja lauteetkin hyvin kuumiksi, niin että joutuu pelkäämään pois tepsutellessaan, että jalkapohjat palavat.

  • Mä jäin ainoastaan jälkeenpäin miettimään, että miten uikkareista saisi tuon savunhajun pois. Onko hyviä vinkkejä? 🙂

 • Ihanan näköinen paikka! Kiinnostuin heti, kun huomasin sen sijaitsevan Kemiönsaaressa. Olen aikeissa mennä pyöräretkeilemään sinne tulevana kesäkautena. Harmi vaan, että tämä paikka on vain tilauskäyttöön – olisi kerrassaan luksusta päästä kylpemään päivän pyöräilyhiet tuollaisessa paikassa. Näyttää kerrassaan hurmaavalta, joten varmasti oli hieno elämys.

  • Taina, huomasithan, että Juhannuksesta lähtien kesällä aina perjantaisin on kaikille avoin saunavuoro. Siinä hieno mahdollisuus päästä testaamaan Storfinnhovan savusaunan löylyt – muista varata paikka etukäteen!

Comments are closed.