Geneve – erinomainen kaupunkikohde

Sveitsin reissun kohokohtiin lukeutui päivä Genevessä. Etukäteen en kaupunkiin ollut sen kummemmin perehtynyt, mutta silti oli fiilis, että jokainenhan nyt Geneven tietää, tuon finanssikaupunkien ruhtinaan, jossa YK:n päämajakin sijaitsee.

Geneve yllätti tyylikkäällä charmillaan ja toisaalta viehkeydellään, jota en ollut osannut odottaa. Turkulaiselle Geneve toi etäisesti mieleen kotikaupungin johtuen kenties Rhone-joen hallitsemasta keskustasta. Genevenjärvi ja sen kauneus on myös vahvasti läsnä kaupungin miljöössä.

Geneve on onnistunut sekoitus kansainvälisyyttä, mutkattomuutta, kauneutta ja maisemien moninaisuutta. Toki puhun nyt ainoastaan yhden päivän kokemuksella, mutta uskallan suitsuttaa, sillä ainakin meille molemmille jäi erinomaiset muistot kaupungista. Mitäs, jos valitsisitkin seuraavaksi kaupunkikohteeksesi Geneven?

Junamatka Rollesta Geneveen sujui noin puolessa tunnissa. Pääasemalla pyörimme hetken ennen kuin hoksasimme, mistä menee ratikka kohti Carougea. Olen aika nopea liikkeissäni ja jonkun nimeltä mainitsemattoman mielestä toisinaan ärsyttävänkin kärsimätön, niin johan siinä sitten kävi niin, että oli pakko kiihdyttää, jotta ehdimme hypätä pysäkille juuri kurvanneen ratikan kyytiin ja moiset pikkuasiat kuten lipun ostaminen taisi unohtua. On siis tullut matkustettua Genevessä pummilla!

Carouge on kaupunki, joka on kasvanut Geneveen kiinni, ja aluetta kutsutaan myös nimellä Pikku Italia. Carouge oli helteisenä heinäkuun aamupäivänä rauhallinen.

Piipahdimme ihanassa teekaupassa, joka osui eteemme. Heti sisään astuttuamme Betjeman & Barton -kauppaan, meille tarjoiltiin teetä, joka oli todella hyvää ja virkisti hikistä matkailijaa. Kaupathan siitä tehtiin ja kotiin viemisiksi lähti pussi mustaa Hanami-teetä. Poikkesimme myös muutamaan sisustusputiikkiin ja joka paikassa saimme ystävällistä palvelua.

Carougen tunnelma oli kiireetön ja arkkitehtuuriltaan se on todellakin italialaistyylistä. Soma ja kylämäinen paikka, jossa ollaan rennosti chic ehkä jopa hip. Torilla, oli kiva kuljeksia ja katsoa paikallista kaupantekoa.

Lounaspaikaksi valikoitui täpötäysi terassi, jossa suurin osa asiakkaista vaikutti olevan paikallisia. Tosin naapuripöydässä istui kiinalainen nuori pari, joka oli pienellä Euroopan turneella. Pariisi oli kuulemma jo nähty ja nyt vuorossa oli Sveitsi, josta vakuuttivat kovasti pitävänsä. Pariskunta oli aiemmalla Skandinavian kierroksella nähnyt myös Helsingin Temppeliaukion kirkon – vaikuttavaa!

Geneven keskustaa dominoi kaunis Rhone-joki. Jokivarsi veti meitä puoleensa ja häikäisevän valkoisia joutsenia oli pakko jäädä ihailemaan. Genevenjärvi aukesi eteemme ja vesi välkehti kutsuvasti. Hellepäivä vaati veronsa ja oli pakko pitää pieni tauko varjoisalla puiston penkillä vesipullojen kera.

Tunnustan, että usein kohteissa sorrun ahnehtimaan kiireellä paljon kaikkea, mutta monesti juuri pienet lepohetket ovat niitä, joiden aikana pääsee kuin huomaamatta aistimaan paremmin kohteen tunnelmaa ja huomaa pieniäkin juttuja, jotka muuten jäisivät kokonaan bongaamatta. Genevessä esimerkiksi silmiin osui hauska paikallinen siipiveikkotrio sekä yksinäinen Minni Hiiri.

Lopuksi kiertelimme vanhassa kaupungissa ja nautimme sen rustiikista miljööstä. Mäkiset kujat, suihkulähteet ja kutsuvat terassiravintolat jäivät päällimmäisenä mieleen.

Viihdyn rouheissa ja aidoissa paikoissa, jotka eivät ole liian sliipattuja. Geneven vanha kaupunki oli juuri tällainen pienesti hyvällä tavalla kulahtanut rosoinen kaupunginosa.

Onko Sveitsi kallis matkakohde? Onhan se, mutta toisaalta aina pitää miettiä, mitä saa maksamansa hinnan vastineeksi. Sveitsissä junalipulla on hintaa, mutta junat ovat kunnollisia ja lähtevät sekunnintarkasti. Maisemat ovat ainutlaatuiset ja kaikkialla on puhdasta sekä hoidetun näköistä. Kaupasta saa erinomaista sveitsiläistä viiniä pullollisen vain kymmenellä frangilla, joka on tätä kirjoittaessa saman verran euroissa.

Itselleni kävi Sveitsin matkalla niin, että koska olin asennoitunut maan olevan hirmuisen kallis, se ei loppujen lopuksi tuntunutkaan niin kalliilta. Huomasin myös, etten ostanut mitään turhaa, kuten useimmilla matkoilla olen sortunut tekemään, vaan ostin tuliaisiksi vain lähinnä hyvää teetä ja viiniä. Helteen ollessa kiivaimmillaan jäivät jopa paikalliset suklaat kaupan hyllylle. Kaupasta muuten löytyi myös Sveitsin lipun värisiä kananmunia!

Geneve yllätti iloisesti ja kipusi kyllä omien suosikkieni joukkoon, jos pitäisi listata Euroopan kaupunkikohteita. Lähtisin viivana uudestaan, jos mahdollisuus tarjoutuisi. Yksi päivä on liian lyhyt aika tutustua Geneveen kunnolla, mutta riittää herättämään hullaantumisen tunteita. Kokeile rohkeasti Geneveä!

Vinkit:
Betjeman & Barton -teetä
Geneve.com
Carouge