Georgia hurmaa matkailijan

Reissasimme syys-lokakuussa 2019 Georgiassa. Moni tuntui etukäteen ihmettelevän jopa suorastaan kavahtavan matkakohdevalintaamme. Nyt kerron, miksi Georgiaan kannattaa matkustaa ja mitä kaikkea matkalta voi odottaa. Emme olleet aiemmin matkustaneet Kaukasuksen suunnalla, joten kaikki oli meille uutta.

Etsin uutta ja erilaista matkakohdetta, jossa olisi tarjolla kaunista luontoa ja mahdollisuus retkeillä suht edullisesti paikasta toiseen ja iskin silmäni Georgiaan.

Maa sijoittuu kartalla Venäjän ja Turkin väliin ja maan kautta kulkeekin paljon rekkaliikennettä Istanbulista Moskovaan. Rajanaapureina ovat myös Adzerbajzan ja Armenia. Aikoinaan maan halki kulki Silkkitie ja Georgia tunnetaan entisenä Gruusiana. Tänä päivänä georgialaiset haluavat olla ensisijaisesti eurooppalaisia.

Lennot nappasimme Turkish Airlinesilta ja ripeä koneenvaihto tapahtui Istanbulissa. Reitti toimi hyvin, sillä lennot olivat molemmat suht lyhkäisiä. Olimme vuokranneet Tbilistä asunnon, joka oli muuten edullisempi varata Booking.com:in kautta kuin Airbnb:n. Tarkoituksenamme oli pääkaupungista käsin reissata eri paikoissa.

Tbilisi yllätti heti positiivisesti. Kaupungin hyörinään oli helppo sukeltaa mukaan ja vanha kaupunki tarjoili monenlaisia kivoja yllätyksiä esim. upean vesiputouksen. Pääasiassa kiertelimme vanhaa kaupunkia ja majapaikkamme sijaitsi kätevästi Meidan-aukion välittömässä läheisyydessä, joten kävellen oli helppo kulkea joka puolelle.

Tbilisissä itsessään riittää muutamaksi päiväksi katseltavaa ja ihmeteltävää. Kaupunki on kivan kokoinen ja helppo ottaa haltuun. Taksilla pääsee helposti liikkumaan kauemmas, mutta hinta kannatta aina sopia etukäteen. Viihtyisiä ravintoloita, terasseja ja matkamuistomyymälöitä riittää koluttavaksi.

Tbilisin erikoisuus ovat rikkikylpylät, joista voi vuokrata privaattihuoneita omalla altaalla, lisämaksusta sitten juomat, selänpesu tai hierontaa. Rikin haju on ensin tyrmäävä, mutta pian sitä ei enää huomaa, vaan kylpeminen rentouttaa mukavasti.

Tbilistä käsin on helppoa retkeillä eri puolille Georgiaa. Nopeasti luovuimme ajatuksesta reissata omin päin, sillä valmisretkiä oli tarjolla paljon ja edulliseen hintaan. Retkitarjonnassa oli havaittavissa pieniä eroja samoin hinnoissa, joten kannattaa hieman kartoittaa valikoimaa.

Me testasimme kolmen eri retkijärjestäjän retkiä ja kaikki osoittautuivat toimiviksi. Yksi retkijärjestäjä tarjoaa kuljetukset pienemmillä ja mukavammilla VIP-busseilla, sille peukku meiltä. Tiet ovat paikoitellen epätasaisia, joten parempi istuin kompensoi kivasti pomppukyytiä.

Älä siis missään nimessä jää vain Tbilisiin, sillä Georgia on niin paljon muutakin. Retkillä pääset mm. niin Kaukasusvuoristoon, paikallisille viinitiloille, Uplistsikhen luolakaupunkiin, entiseen kylpyläkaupunkiin Borjomiin ja aina vaikka Armenian Jerevaniin asti.

Retkillä poiketaan useammassa kohteessa, joten yhden retken aikana saa bongattua useamman mielenkiintoisen nähtävyyden. Talvella tarjolla on lisäksi vuoriston laskettelukohteet ja kesäaikana rantakaupunki Batumi kutsuu humuunsa.

Ihan ohimennen mainitsen, että Georgiassa ei sitten autonratissa nössöillä, vaan mutkissa ja muutoinkin ohitellaan nasta laudassa. Helpotti, kun mietin, että maassa maan tavalla, kun bussi lähti vuoriston serpenttiinitiellä ohittamaan edellä ajavaa autoa vailla mitään näkyvyyttä.

Näimme yhden kolarin sekä useampia kolariautoja tienposkessa, ei siis ihme, että autokorjaamoja oli runsaasti kaikkialla. Ajotyyli oli tosin vielä hurjempaa Armenian puolella, jos se yhtään lohduttaa.

Georgiassa ruoka on hyvää ja viiniä riittää. Erityisen ylpeitä georgialaiset ovat dumpling-nyyttejä muistuttavasta khinkali-perinneruoastaan. Minä tykkäsin georgialaisen keittiön leivistä, joiden sisällä voi olla juustoa, voita tai päällä vaikka kananmuna.

Maista ehdottomasti hatsapuria, joka on juustolla täytetty leipä. Georgialainen ruokakulttuuri on aivan omanlaisensa ja kutkuttelee makunystyröitä mukavasti. Kasviksia käytetään ruoanlaitossa runsaasti samoin erilaisia herkullisia juustoja katetaan mielellään pöytään. Suosittelen lämpimästi heittäytymään georgialaisen ruoan vietäväksi!

Georgialaiset ovat itse sitä mieltä, että viininviljely on alun perin heidän keksintönsä ja maassa onkin tuotettu viiniä jo 8000 vuoden ajan. Meitä valistettiin Georgiassa, että kun juo pelkästään valkoviiniä, ei saa lainkaan krapulaa. Oppaamme mukaan valkkaria voi hyvinkin lipittää 5-6 pulloa vailla krapulaa – jäi muuten kokeilematta!

Georgia on kokemuksemme mukaan turvallinen matkakohde. Maassa on kuitenkin alueita, joista tavallisen matkailijan kannattaa pysytellä kaukana: Etelä-Ossetian ja Abhasian seutuja ei pidetä matkailijalle turvallisina.

Kaukasusvuoristo oli meille se isoin juttu Georgian matkallamme. Puhdas ilma ja huikaisevat vuoristomaisemat jäivät upeana elämyksenä mieleen. Koiraihmisenä iloitsin saadessani tavata kaukaasianpaimenkoiria maaseudulla. Koiria käytetään alueella aktiivisesti edelleen laumanvartijoina.

Georgia on monipuolinen matkakohde ja tarjoaa matkailijalle paljon näkemistä ja tekemistä. Georgia sopii mielestäni parhaiten ennakkoluulottomalle ja uteliaalle reissaajalle, joka janoaa koettavakseen erilaisia kulttuureja ja nauttii upeista maisemista.

Georgian paikoitellen hyvinkin rähjäisessä miljöössä on aitoutta, joka hurmasi minut. Maaseudulla voi nähdä lammaspaimenen koiran kera laumansa kanssa vuorilla. Vuoristomaisemien kauneus oli mykistävää. Jos arvostat enemmän suoria ja kiiltäviä pintoja, niin Georgissa maailma on rosoisesti mutkilla vanhaa kulttuuriperintöä henkien.

Georgiassa on eurooppalaisen helppo olla ja hengittää. Asiat järjestyvät ja ruoka on hyvää. Hintataso on suomalaiselle edullinen. Paikallista valuuttaa laria ei saa Suomesta, mutta heti Tbilisin lentokentällä rahaa voi vaihtaa. Myös golfin ystäville löytyy Tbilisistä hieno kenttä Tbilisi Hills, jonka on suunnitellut suomalainen Tilander Golf Design.

Jos siis pohdit reissukohteeksi Georgiaa, niin varaa lentoliput liikoja epäröimättä, lupaan, ettet kadu valintaasi. Maassa vieraileminen on elämys, jota ei kannata jättää väliin. Wizz Air on suunnitelmien mukaan avaamassa tänä vuonna suoran lentoyhteyden Turusta Georgian Kutaisiin!

Vinkit

Georgia Travel
Wizzair

12 thoughts on “Georgia hurmaa matkailijan

  • Kiitos Anitta! Nyt vaan kovasti ootellaan, että Wizz Air saisi avattua sen suoran Turku-Kutaisi-reitin 🙂

  • Kaukasus oli mahtava, suosittelen lämpimästi vierailemaan alueella. Me emme käyneet patikoimassa, mutta ilmeisesti ainakin Mt Kazbegille voi kiivetä ja siellä on jäätikköä, jonne järjestetään vaellusretkiä. Kävimme maasturikyydillä ihmettelemässä Gergetin Pyhän Kolminaisuuden kirkkoa ylhäällä vuoristossa ja sinnekin olisi voinut patikoida alhaalta kylästä. Kylässä alhaalla oli lämmin kesäpäivä, mutta kirkolla ylhäällä todella kova puuskatuuli, joka riepotteli joidenkin vaeltajien telttaa kovakouraisesti. Oletan, että myös Gudaurin hiihtolomakeskuksen alueella, voisi lumettomana aikana varmasti hyvinkin patikoida.

 • Tästä kohteesta olen kyllä kade. Upean kuuloinen reissu!

  • Lämmin suositus Georgialle! Tarjoaa paljon ja ympärillä koko ajan upeaa luontoa.

 • Suunnitteilla oli perhereissu Wizz Airilla kesällä, mutta kertoivatkin aloittavansa vasta joulukuussa. Toivottavasti löytyy edullisia vaihtoehtoja!

  • Samaa tutkailin juuri hiljattain, että ilmeisesti ekat Turku-Kutaisi-lennot vasta jouluna. Toivottavasti löydätte lennot, ainakin tuo Turkish Airlines toimi moitteettomasti ja hei, niillä on oikeasti hyvä lentokoneruoka 🙂

 • Oli mielenkiintoinen tarina! Matkani Georgiaan on varattu😁.

  • Mahtavaa! Muista nauttia hyvästä ruoasta ja viinistä myös 🙂

   • Kyllä, kiitos! Uskaltaako siellä syödä kaikki ruuat, vai tuleeko vatsaongelmia?

    • Me syötiin hyvällä ruokahalulla kaikkea, mitä eteen kannettiin, eikä tullut mitään vatsanpuruja. Ruoka oli kaikkialla hyvää ja muistutti jonkin verran Välimeren ruokakulttuuria.

Comments are closed.