Turku – kahvilat TOP 3

Turussa on paljon hyviä kahviloita ja olenkin aiempaa enemmän innostunut käymään kahviloissa, sillä mikä sen mukavampaa kuin kahvitella ja vaihtaa kuulumisia ystävän kanssa.  Nyt kerron teille suosikkikahvilani – tässä oma Turun kahvilat TOP 3.

bageri Å

Kakolanmäellä avasi ovensa marraskuussa 2019 leipomokahvila bageri Å. Tykästyin paikkaan välittömästi. Hapanjuurileipomo sijaitsee kerrostalon alakerrassa ja saa fiilistelemään, miten mukavaa olisi aamulla hakea tuoretta aamiaisleipää naapuruston leipomosta.

Bageri Å:ssa tarjoillaan turkulaisen kahvipaahtimon Frukt Coffee Roastersin kahvia, ja Fruktin kanssa yhteistyönä koko leipomokahvilakonsepti on luotu. Kahvi on muuten todella hyvää!

Bageri Å:lla on oma kivimylly, jolla jauhetaan paikan päällä leipomon käyttämät jauhot. Jauhoissa on näin korkea ravintopitoisuus, kun ne jauhetaan tuoreena. Leipomo käyttää raaka-aineita, joiden viljely on ekologista ja kaikki tuotteet leivotaan hapanjuureen. Olen maistanut bageri Å:n pähkinä- ja puuroleipää sekä voisilmäpullaa ja nyt viimeksi suklaacroissantia – kaikki oikein herkullisia.

Kahvilan miljöö on miellyttävän raikas ja selkeä. Iso plussa rouheasta tiiliseinästä, jota on paikoitellen näkyvissä. Oman lisänsä kahvilatilaan tuo kaksi lasiseinää, joiden takana voi nähdä leipurin työssään.

Mahtavaa on myös bageri Å:n koiraystävällisyys. Joulun alla tiedustelin bageri Å:lta mahdollisuutta tuoda koiraporukkamme Turun kippurat kahvittelemaan ja meidät toivotettiin heti lämpimästi tervetulleiksi. Uskomatonta, mutta totta; eräänä joulukuisena lauantaiaamupäivänä 26 japanilaista koiraa kahvitteli sulassa sovussa omistajineen bageri Å:n herkkujen äärellä.

Kakolanmäki on Turun uusin asuinalue, jonne on tänä vuonna avautumassa hotelli sekä kylpylä. Ennestään alueella toimii ravintola Kakolanruusu, naapurustopanimo Kakola Brewing Company sekä Kakolan myymälä. Suosittelen kävelylenkkiä Kakolanmäellä ja tutustumista alueen hienoon palvelutarjontaan kaikessa rauhassa. Kakolanmäelle kuljettaa myös funikulaari, jos sillä sattuu olemaan hyvä päivä.

Linkit: bageri Å, Facebook bageri Å

Fontana

Joulun 2019 alla Fontana avasi uudistetun kahvilabistronsa ovet ja avaamista olikin jo Turussa ehditty tovi odottamaan. Verdandin talon remontti tuntui kestäneen ikuisuuden ja moni kaipasi vanhaa tuttua kahvilaa ja sen tunnelmaa.

Hyvää kannattaa odottaa. Koin suorastaan Wau-efektin, kun ensi kertaa piipahdin ystävän kanssa kahville uudistettuun Fontanaan pari viikkoa sitten. Aivan kuin olisin tullut sisään jonkin tyylikkään hotellin aulabaariin jossain ulkomailla! Uusi Fontana on sanalla sanoen elegantti. Kahvila onnistuu yhtä aikaa olemaan viileän trendikäs ja ajattoman klassinen. Kahvilan sisustus on silmääni ennen kaikkea viihtyisä, mutta omaa muutamia säväyttäviä katseenvangitsijoita kuten pelkistetyn linjakkaan tiskin tai tyylipuhtaat kattovalaisimet.

Palvelu Fontanassa on ystävällistä ja asiakasta huomioivaa, vaikka kahvila on ollut melkein viimeistä paikkaa myöden täynnä. Ystävällinen palvelu ei ole itsestään selvä asia joka kahvilassa ja se onkin seikka, joka erottaa mielestäni jyvät akanoista. Huomaan, että kahvilaa kansoittavat pääasiassa eri-ikäiset naiset tosin parikymppiset leidit taitavat olla enemmistönä. Itse pidän paikoista, joissa käy monen ikäisiä ja erilaisia ihmisiä ja kertoohan se myös paikan onnistuneesta konseptista, jos siellä viihtyvät kaiken ikäiset ihmiset.

Fontanan vitriinistä on valittavissa makeita herkkuja tai suolaista piirakkaa sekä ruokalistalta myös ruokaisampia vaihtoehtoja kuten salaatteja, poke bowleja tai hampurilaisia. Testasimme toisella kertaa ystävän kanssa Fontanan juustohampurilaiset, jotka ovatkin todella maukkaita ja kiitosta saivat myös juuri sopivan rapeat ranut. Arkisin kahvila tarjoilee myös lounasta buffetpöydästä ja sunnuntaisin on vuorossa Turussa jo legendaksi muodostunut Fontanan brunssi. Fontanassa on erikoiskahvien lisäksi tarjolla myös viiniä ja viinilista näyttääkin kuplivan kutkuttavalta – ensi kertaan!

Linkit: Fontana, Facebook Fontana cafe

Cafe Qwensel

Cafe Qwensel on ainutlaatuinen helmi Turun kahviloiden joukossa, sillä se tarjoaa aikamatkan 1700-luvulle aivan Turun keskustan huiskeessa. Voit tulla ruuhkaiselta Linnankadulta siirtyen välittömästi aikakoneella taaksepäin ja nauttia kiirettömän vanhan puutalon kahvilatuvan lempeästä miljööstä. Itse en ole niinkään menneiden aikojen fiilistelijä, mutta niin vain Qwenselin taika on minutkin kietonut paulohinsa.

Kahvilassa on ihanan rauhallinen ja sympaattinen tunnelma. Matala ja hämyinen tupa sekä jalan alla kotoisasti narahtava puulattia vievät vanhaan maailmaan, jossa kiirettä ei tunneta. Mielestäni kahvila on suloinen keidas, jossa pääsee hetkeksi lomalle arjen hektisyydestä. Merkille pantavaa on, että tarjoilija kantaa kahvilaostoksesi pöytään ja kahvi kuin teekin tuodaan omassa sievässä pannussaan, josta riittää useampaan kupilliseen.

Qwensel tarjoaa arkisin myös keittolounasta ja kaikki kahvilan maukkaat tuotteet on itse valmistettuja. Viimeksi joululomalla herkuttelin serkkuni Satun kanssa saksanpähkinäkakulla, joka vei kielen mennessään.

Qwenselin suosion salaisuus voi piillä myös kahvilan kyvystä kehitellä uusia kiinnostavia tuotteita asiakkaiden iloksi. Uusimpana tarjolla on Afternoon tea kahdelle, joka tulee tilata edellisenä päivänä. Itse en ole vielä iltapäiväteetä käynyt testaamassa, mutta useamman Afternoon tea -lahjakortin annoin ystäville joululahjoiksi. Cafe Qwensel on upea esimerkki siitä, miten vankalla ammattitaidolla ja selkeästi erottuvalla konseptilla luodaan hieno elämys.

Linkit: Cafe Qwensel, Facebook Cafe Qwensel