Örö – päiväretki ulkosaaristoon

Elokuisena lauantaina hyppäsimme Kasnäsin satamassa Wilson Charterin laivaan ja suuntasimme porukalla kohti Örön linnakesaarta.

Örö on entinen armeijan linnakesaari ja sotilasmenneisyys on edelleen paikoitellen selvästi saarella havaittavissa. Vuodesta 1915 vuoden 2014 loppuun asti Örön saari oli maihinnousukiellossa. Saari avattiin veneilijöille ja matkailijoille kesäkuussa 2015.

Yllätyksekseni saari tarjosi patikointireittejä läpi lammas- ja karjalaidunten upean saaristoluonnon keskellä. Itselleni luonnonystävänä juuri mahdollisuus kävellä aivan lampaiden ja ylämaankarjan vieressä eläinten puuhia seuraten, oli retkipäivän mielenpainuvin elämys. Eläimet näyttivät nauttivan kiirettömästä elämästään ulkosaaristossa. Örön luonto oli paikoitellen karu, mutta mieleen jäivät myös rouheat käkkyrämännyt, katajat sekä lilana hehkuva kanervaniitty.

Merimatkalla vastaamme lipui kuunari Helena, joka oli huikean kaunis näky. Heti saarelle saapuessamme lounastimme sataman terassilla ja lohipurilaiset maistuivat herkullisilta. Vierasvenesatama oli varsin rauhallinen, mutta muutamia paatteja uinui laiturissa.

Miesväelle saaren armeijamenneisyys tykkeineen ja ampumaratoinen tarjosi selkeästi enemmän, sillä olihan seurueessamme mukana myös USA:n armeijan eversti, joka suurella mielenkiinnolla tutustui Örön historiaan. Oma mieheni oli taas armeija-aikoinaan leireillyt Örössä ja kertoi useampiakin leirimuistoja, joihin liittyi kyykäärmeitä. Huh, mutta kuten todettua Örössä on riski törmätä noihin sahalaitaisiin luikertelijoihin, joten tarkkana kannattaa olla.

Iltapäivällä saarella alkoi musiikki raikaamaan yllättävän kuuluvasti ja saimmekin kuulla illalla ravintolassa olevan yksityistilaisuuden. Saarella vaikutti olevan paljon italialaista nuorisoa, joka taisi olla loungetyyppisen musiikin kuulumisen juurisyy. Minä kyllä tykkään tuon tyyppisestä musiikista, mutta jäin miettimään, että en sitä ihan välttämättä olisi halunnut toiselle puolelle saarta kuulla, kun kävelimme rantapolkua pitkin läpi laidunalueiden. Mahtoivatko eläimet arvostaa chillausmusaa?

Örössä on mahdollisuus yöpymiseen, mutta mielestäni päiväretkikin antaa paljon. Aikaa on hyvin kuitenkin niin saaren tutkimiseen, syömiseen kuin rauhalliseen fiilistelyynkin ja myös polkupyöriä oli mahdollisuus vuokrata.

Minä pidin Öröstä, mutta koska olin alkukesästä saanut vierailla Kustavin Isokarin majakkasaarella, koin ettei Örö ollut tunnelmaltaan ihan yhtä sykähdyttävä. Lue postaukseni Isokarista täältä.

Armeijamenneisyys ja sen näkyminen on mielestäni verottanut Örön tunnelmaa, mutta toisille se voi olla juuri se rouhea lisä, joka nostaa Örön suosikkiretkikohteeksi. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Örössä ja reissuun voi kätevästi yhdistää myös yöpymisen Kasnäsin kylpylähotellissa, joka on iso ja viihtyisä lomakeidas meren äärellä.

Vinkit
Wilson Charter
Kasnäs