Matildanjärveltä löytyy luonnonrauhaa

Lempijuttujani on koirien kanssa luonnossa liikkuminen. Viime vuosien suurimpia ihastuksia on ollut Teijon kansallispuisto, joka on tarjonnut jokaisella käyntikerralla jotakin uutta. Teijo tarjoaa noin 50 kilometriä merkittyjä patikointireittejä ja upeaa luontoa. Teijon kansallispuistossa minua viehättää aito luonnonrauha, jota olen sieltä jokaisella reissulla löytänyt. Mieluiten suuntaan Matildanjärvelle, jonka maisemista en vain kerta kaikkiaan saa tarpeekseni. Toisinaan on luontokeskuksen parkkipaikka kuhissut väkeä Matildanjärvenrannalla, mutta niin vain alkumatkan ryysis rauhoittuu ja hetken päästä huomaakin, että saa rauhassa edetä pitkospuilla oman porukan kanssa.

Luonnossa liikkuminen ja patikointi on noussut nykyään niin suureen suosioon, että osa luontoreiteistä on jo kovasti ruuhkautuneita, eikä niissä ole enää mahdollista välttämättä päästä aistimaan oikeaa luonnonrauhaa. Minulle on luonnossa liikkuessa tärkeää saavuttaa oikeasti hyvä fiilis ja tunne, että saan olla luonnon helmassa vailla kiirettä ja kaupungin hälinää. Nautin eläinten ja kasvien ihastelusta ja haluan edetä omaa tahtiani välillä myös pysähdellen sekä valokuvia ottaen.

Luontoretkeily koirien kanssa on mukavaa, sillä on hauska seurata koirien touhuja ja nuuskutteluja. Luonnollisesti koirat on aina muistettava pitää kytkettynä kansallispuistoissa. Laavutauko on aina niin omistajien kuin koirienkin mieleen ja notskimakkarat maistuvat kaikille. On muuten usein tullut huomattua, että hetken pysähdys ja tulistelu on yksi eräretken kohokohdista, jota aina innolla odotetaan.

Matildanjärvi on kerrassaan ihana paikka! Järvi on kaunis kaikkina vuodenaikoina ja patikointireitti kulkee paljolti rannan tuntumassa, joten järvimaisemia saa ihailla kunnolla. Matildanjärven ympäri pääsee kiertämään noin 5,5 kilometrin pituista reittiä pitkin. Reitin varrella on suomaata ja paikoitellen pitkospuut ylittävät varsin vetisiä kohtia, joissa saa kulkea tarkkana. Hyvät, vedenpitävät kengät ja varusteet auttavat pysymään kuivana.

Me olemme suunnanneet evästauolle Teerisaaren laavulle, joka on maisemiltaan ihan suosikkilaavupaikkojani. Teerisaaren laavulta aukeaa kaunis näkymä Puolakkajärvelle.

Makkaranpaiston ja maisemien ihailun jälkeen olemme palanneet jonkin matkaa samaa reittiä takaisin päin ja sitten koukanneet metsässä kulkevan reitin kautta takaisin Matildanjärven luontokeskuksen parkkipaikalle.

Metsäreitti tarjoaa paikoitellen suorastaan satukirjamaista maisemaa metsäpuron ja rehevän kasvillisuuden muodossa.

Matildanjärvellä on kesäkaudella tarjolla monenlaista tekemistä patikoinnin lisäksi. Vuokrattavissa on niin saunavuoroja, soutuveneitä, kanootteja kuin suplautojakin. Matildanjärvellä voi myös kalastaa, mutta lupa tulee erikseen hankkia ja maksaa.

Teijon kansallispuiston kesäkausi alkaa tänä vuonna 1.4.2020 ja Matildanjärven läheisyydessä on kaksi eräkämppää, joita on kesäkaudella mahdollisuus vuokrata kalastus- tai patikointireissujen tukikohdaksi. Voisi olla hieno kokemus yöpyä eräkämpässä ja nauttia hämärtyvän illan rauhasta järvenrannalla.

Onnelannummen reitin olemme myös koirakavereiden kanssa testanneet ja hyväksi havainneet. Joku kerta haluaisin myös päästä reippailemaan Sahajärven kierroksen, jossa pääsee testaamaan vetolossia. Teijon kansallispuistossa riittää monenlaisia ja -pituisia reittejä patikoitavaksi.

Eräretkeilyyn kansallispuistossa kannattaa yhdistää visiitti viehättävään Mathildedalin ruukkikylään, josta löytyy erilaisia ruoka- ja majoituspaikkoja mukavasti. Viikonloppua voi viettää seudulla patikoiden ja kalastaen sekä yöpyen jossakin alueen vuokramökeistä tai kivoista bed & breakfast -paikoista. Mathildedallin kylä on suosittu vierailukohde, joka ottaa kulkijat aina lämpimästi vastaan ja onhan ihania kyläalpakoita pakko käydä morjestamassa.

Teijon kansallispuiston info on muuttanut Mathildedalin Ruukkitehtaille, Hotel & Café Mathildedalin yhteyteen.

Vinkit

Teijo/Luontoon.fi
Matildanjärvi: eräkämppä, tentsile-majoitus, saunavuokra
Matildanjärven kalastuslupa
Visit Mathildedal

2 thoughts on “Matildanjärveltä löytyy luonnonrauhaa

  • Tuolla pitäisi tosiaan päästä uudestaan retkeilemään. Ja Mathildedalille suositus myös täältä 😊

    • Mulla on krooninen polte tuonne Teijon kansallispuistoon. Josko keväämmällä yritettäis porukassa päästä testaamaan sen Sahajärven kierros? En ole ikinä kokeillut vetolossiakaan 🙂

Comments are closed.