Minne lounaalle Barcelonassa?

Barcelonassa riittää ravintoloita, mutta useampaan kertaan kaupungissa vierailleena, väitän, että oikeasti hyvän ruokapaikan löytäminen Barcelonassa ei olekaan ihan helppo nakki.

Barcelonassa arvioitiin vierailleen vuonna 2018 noin 32 milj. turistia. Valtava massaturismi vaikuttaa suuresti kaupunkiin ja muokkaa sen palvelutarjontaa. Keskustassa joudut maksamaan ravintolassa ruoastasi enemmän ja vastineeksi saat vähemmän. Suosittelen laajentamaan reviiriä ja muistamaan, että useasti juuri vaatimattomimman näköinen paikka voi tarjoillakin parhaimman makuista ruokaa.

Itse harvemmin lomalla suunnittelen etukäteen, missä lounastan. Kaupungilla kierrellessä nälkä yllättää ja sitten vain etsitään sopivan oloinen lounasravintola fiiliksen mukaan. Toisaalta, jos ruokapaikkaa ei kohtuullisen pian ala löytymään, kasvaa pienimuotoisen nälkäkiukun riski progressiivisesti.

Barcelonassa olemme eksyneet monenlaisiin lounaspaikkoihin. Monet kortteliravintolat tarjoavat Menu del dian noin kymmenen euron hintaan, mutta ruoka voi huonolla tuurilla olla pettymys. Muistan itse, kerran oikeasti miettineeni, mihin ravintolan kukkaruukuista voisin tunkea eteeni kannetun alkupalan; tonnikalacarpaccion, joka mielestäni maistui kaamealta. Suosittelen suhtautumaan kriittisesti keskustan ”all you can eat buffet” -paikkoihin, sillä vaikka ruokaa on paljon, laatu harvemmin päätä huimaa.

Ravintolakokemukset ovat aina makuasioita, joista jokaisella on oma mielipiteensä. En ole ruoka-alan ammattilainen, vaan tavallinen matkailija, joka kyllä arvostaa hyvää ruokaa sellaiseen törmätessään. Kannustan rohkeasti kokeilemaan eri paikkoja ja muistamaan vanhan, mutta loistavan säännön: jos löydät ravintolan, joka on täynnä paikallisia, voit luottaa siihen, että ravintolan ruoka on hyvää.

Seuraavalla Barcelonan reissulla yritän päästä testaamaan sekä Eixamplen että Gracian alueiden ravintoloita. Molempien kaupunginosien ravintotarjonta vaikuttaa kiinnostavalta ja useampikin kutsuvan näköinen paikka on edellisiltä reissuilta jäänyt niin sanotusti hampaankoloon.

Tässä alla ravintoloita, joissa olemme muutaman viime vuoden aikana Barcelonan reissuilla lounastaneet. Olemme ruokailleet paikoissa päiväsaikaan ja ilman pöytävarausta. Ravintolat ovat mutkattomia ja jokaisen kukkarolle sopivia.

El Café de la Pedrera – espanjalainen ravintola

La Pedreira on Gaudin suunnittelema aaltomainen rakennus Passeig de Cracia -kadulla Barcelonan ytimessä. Ravintola sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa ja molemmilla kerroilla olemme mahtuneet syömään, vaikka paikka onkin suosittu. Tunnelmaltaan El Café de la Pedreira on elegantti ja tarjoaa tuulahduksen menneestä maailmasta. Isot ikkunat tuovat valoa korkeaan tilaan ja saa ruokailijan viihtymään ravintolasalissa. La Pedreira on oma suosikkini Gaudin suunnittelemista rakennuksista ja tähän ravintolaan palaan mielelläni.

El Café de la Pedrera

Bastaix – viini- ja tapasbaari

Bastaixiin eksyimme kerran seikkaillessamme El Bornissa ja haluan ehdottomasti joku kerta päästä uudelleen tähän viehättävään, mutta konstailemattomaan tapasbaariin. Bastaixissa oli aitoa tunnelmaa, johon matkailija sujahti kuin huomaamatta mukaan. Cavan seuraksi pöytään kannettiin juustoja ja tapaksia ja lomafiilis oli heti tapissa. Viini- ja tapasbaari vailla vertaa, lämmin suositus.

Bastaix

Bilbao Berria – baskiravintola

Jos kaipaat hyviä tapaksia tai pikemminkin pintxoksia, niin goottilaisessa kaupunginosassa sijaitseva Bilbao Berria -ravintola on hyvä valinta. Pintxos on Baskimaan oma tapas. Ravintolan pintxos-valikoima on monipuolinen ja tuore. Paikka on suosittu ja usein ulkopuolella näkee ihmisiä odottelemassa pöydän vapautumista. Ravintola on pitkänmallinen ja pienet pöydät ovat melkeinpä kiinni toisissaan. Tunnelma on kuitenkin iloinen ja tempaa mukaansa.

Bilbao Berriassa kannattaa tilata lasi cavaa ja nauttia herkullisista pintxoksista, sillä näitä harvemmin kotimaassa saa.  Tiskiltä voi hakea niin monta kertaa pintxoksia kuin haluaa ja lopuksi tarjoilija laskee pintxos-annoksien tikut lautaseltasi ja tuo laskun. Helppoa ja herkullista syömistä!

Bilbao Berria

La Cuina de Laietana – välimerellinen ravintola

Via Laietana-kadulla sijaitseva välimerellinen ravintola on mutkaton ruokapaikka. Mieleeni jäi moderni vaalea miljöö ja useita kasvisruokia sisältävä ruokalista. Hyppäsimme ravintolaan sisälle joku kerta ohi kulkiessamme ja lähdimme maittavan lounaan jälkeen tyytyväisinä ovesta ulos. La Cuina de Laietana on erityisesti paellan ystävien mieleen ja täyttää tehtävänsä helppona lounaspaikkana.

La Cuina de Laietana

Les Quinze Nits -katalonialainen ravintola

Plaza Reial on historiallinen ja viihtyisä aukio. Varsinkin päivällä mukavasti kuhiseva ja kauniilla suihkulähteellä varustettu aukio tuntuu kokoavan ihmiset lounaan äärelle. Plaza Reial -aukiota reunustavat terassiravintolat, joten lounaspaikkavaihtoehtoja riittää.

Me valitsimme Les Quinze Nitsin ja päädyimme helteisenä päivänä aterioimaan ravintolaan sisälle. Välimerellistä ruokaa tarjoavan ravintolan seinät olivat punaiset ja naapuripöydässä arvokkaan oloiset vanhemmat paikalliset rouvat lounastivat kiireettömästi. Palvelu oli hyvää, tunnelma tyylikkään klassinen ja ruoka maistuvaa. Keittiö aukeaa jo aamuyhdeksältä, jolloin tarjolla on aamiaista ja brunssia.

Les Quinze Nits

Jokeri: Diagonal Mar -ostoskeskuksessa sijaitseva pastaravintola Vapiano, jossa kokki valmistaa pastan tiskillä edessäsi. Vapiano on ketju, jonka yksi ravintoloista löytyy myös yllättäen Helsingin Mikonkadulta. Ketjuravintolan pikaruoka voi joskus yllättää positiivisesti!

Vapiano