Turku Crime – ilta rikostarinoiden parissa

Marraskuussa 2019 pääsin osallistumaan Visit Turun opastetulle uutuuskävelykierrokselle, jonka aiheena olivat kaupungissa tapahtuneet rikokset. Oppaanamme toimi auktorisoitu opas Pirita Lentiö, joka on ideoinut ja suunnitellut tämän rikosteemaisen kävelyn. Rikokset, joista kierroksella kuullaan ovat aitoja ja niiden tapahtumapaikat Turun keskustan alueella. Minä rakastan rikostarinoita ja dekkarit ovatkin ehdotonta lempilukemistani, joten odotukset kierroksen suhteen olivat korkealla.

Itse olin Visit Turun myyntipalvelun markkinointihommissa opiskeluihini liittyen ja sain olla mukana tämän teemakävelykierroksen osalta kierroskuvauksen kirjoittajan ja valokuvaajan ominaisuudessa.  Oli hienoa päästä mukaan kokemaan kierros livenä ja kuulemaan kaikki jännittävät rikostarinat ja havaitsemaan, miten niin vanhemmat kuin uudemmatkin rikostarinat heräsivät eloon Turun kaduilla.

Kuten Turku Crime -teemakävelyyn sopikin, ilta oli jo pimentynyt ja sää hyisen tuulinen, kun lähdimme kävelykierrokselle Visit Turun edestä Aurakatu nelosesta. Oppaan mukaan tämä oli kolmas Turku Crime -kävelykierros, joka on järjestetty.

Kierroksella kuulimme mm. Suomen Pankin ryöstöstä, joka on Turun rikoshistoriassa täysin poikkeuksellinen tapaus. Pysähdyimme entisen Suomen Pankin konttorin eteen ja näimme aidan, jonka yli ryöstäjät kiipesivät. Opas kuvaili todella hyvin tapahtumien kulun ja kertoi myös paljon uutta tietoa rahakuljetusauton ryöstöstä.

Kierroksen edetessä alkoi satamaan ja keli oli kalsea, mutta sehän vain sopi illan aiheeseen ja sai Turun kadut näyttämään harvinaisen epäilyttäviltä. Onneksi meitä oli isompi porukka liikkeellä, niin ei päässyt mielikuvitus hurjemmin laukkaamaan.

Oppaamme kertoi useista rikoksista samalla kun kävelimme Turun keskustan katuja ja pysähtelimme oikeille tapahtumapaikoille. En halua spoilata kierrosta, sillä se kannattaa ehdottomasti kokea itse, joten en sen tarkemmin mene kierroksella käsiteltyihin tapauksiin.

Oppaalle, Pirita Lentiölle, lämmin kiitos hienosta elämyksestä. Pirita oli suunnitellut hyvän kokonaisuuden, joka piti kierroksen osallistujat tiukasti otteessaan. Toki mukana oli pari vähän kepeämpääkin tarinaa aivan kuin pieninä lepohetkinä keventämässä tunnelmaa. Osa tapahtumakuvauksista oli kyllä rankkoja, mutta ajatuksia herättäviä – kaikenlaista on kotikaupunkimme rikoshistoriassa tapahtunut.

Kierroksella kuulimme myös erikoisesta tapauksesta, jossa mies ilmestyi nukkuvien turkulaisten koteihin näitä säikäyttäen. Varsinkin tämä tarina koko karmeudessaan ja merkillisyydessään oli sellainen, jonka vuoksi jokainen kierroksella mukana ollut tuli varmasti illalla nukkumaan mennessään tarkistamaan parikin kertaa, että ulko-ovi on visusti lukossa.

Turku Crime oli hieno kokemus ja voin lämpimästi suositella tätä kierrosta kaikille. Dekkarien ystäville tämä kierros pitäisi määrätä pakolliseksi! Rikostarinat heräsivät hienosti eloon tällä teemakävelykierroksella ja pidin kovasti oppaan tavasta kertoa tapahtumista monelta kantilta. Tapahtumista sai monipuolisen, mutta selkeän kuvan.

Jos mielii osallistua opastetulle Turku Crime -kävelykierrokselle, niin paras tapa on kerätä kokoon ystävä- tai työporukka ja varata Visit Turun myynnistä oma kävely, sillä näitä kierroksia on tarjolla yleensä vain ryhmille. Maaliskuussa 2020 on tiedossa myös kaikille avoin Turku Crime -kävelykierros. Lippuja kierrokselle saa ostettua Visit Turun verkkokaupasta.

Vinkit
Turku Crime Visit Turku
Visit Turku verkkokauppa